Tak się złożyło, że polski naród tradycję grilla ma we krwi. Dla niektórych jest on nie tylko sposobem spędzania wolnego czasu, ale wręcz oznaką prestiżu, lub pewnego rodzaju sportem wyczynowym, który praktykują, rywalizując z sąsiadami. Jednak każdy z tych przedstawicieli, lubi, kiedy na jego talerzu znajduje się coś pysznego. Proponujemy zatem, co warto „wrzucić na ruszt”.

Czy nasz grill to dobry grill?

Właściwością grilla jest jego praktyczność: nie wymaga on rozległej wiedzy na temat przyrządzania posiłków. Podstawą jest przygotowanie produktów w sposób, który lubimy, ułożenie na ruszcie i obracanie co jakiś czas, aby mieć pewność, że nasz posiłek, przypiecze się równomiernie z każdej ze stron. Z reguły przepisy na grillowanie kończą się na czymś naprawdę prostym: kilka rodzajów kiełbas, chleb, oraz czasami grillowane warzywa, jeżeli sałatki nie wystarczy.

Jest to rzeczywiście niebywale szybki sposób na zaspokojenie głodu dużej ilości osób, a także stosunkowo niewielki wydatek, gdyż ograniczamy nasze przyjęcie ogrodowe do minimalnej ilości produktów spożywczych. Jednak istnieje możliwość tego, aby nasze przepisy na grillowanie były zarówno szybkie, tak samo łatwe jak dotychczas, a dodatkowo zachwycały zebranych smakiem. Wystarczy odpowiednia organizacja i nasz grill nabierze zupełnie innego wyrazu. Przedstawimy inspiracje na grilla, które staną się nowym elementem kulinarnej tradycji każdego urlopowicza.

Grill, że palce lizać

Aby zasłynąć wśród znajomych naszymi pomysłami, musimy zdać sobie sprawę, że prosty grill to nie tylko kiełbasa z supermarketu. Powinniśmy otworzyć się na różne smaki, nawet te, z którymi dotychczas nie mieliśmy styczności, i przygotować dla naszych gości coś specjalnego, a jednocześnie nieskomplikowanego.

Dobrze byłoby, gdyby nasi znajomi pomyśleli, że przygotowywaliśmy nasze dania kilka godzin, podczas gdy my, poświęciliśmy na nie chwile. Do grilla należy podejść strategicznie, i nie robić niczego na ostatnią chwilę. Już poprzedniego dnia powinniśmy się zaopatrzyć w różnego rodzaju mięsa: może to być karkówka, steki, części z kurczaka lub ryby w całości. Ociekające tłuszczem kiełbasy odchodzą już do lamusa, jednak możemy zaopatrzyć się w kilka sztuk, w przypadku, gdyby nasze przyjęcie przedłużyło się. Mięso (prócz ryb) dobrze jest pozostawić w marynacie ze świeżych ziół oraz musztardzie na całą noc, lub przynajmniej kilka godzin.

Nabierze ono wyrazistego smaku. Mięso takie jak karkówka, antrykot, czy kurczak są gotowe na grilla od razu po określonym czasie marynowania. Rybę wystarczy potraktować delikatnie solą i pieprzem pod koniec grillowania. Jeżeli chcemy oczarować gości i jednocześnie trzymać się zasady, że proste przepisy na dania z grilla są najlepsze, proponujemy kolorowe szaszłyki. Wystarczy niewielkie ilości marynowanego mięsa pokroić na średniej wielkości kawałki i naprzemiennie z warzywami nadziewać na długie szpikulce.

Sprawdzą się tu przede wszystkim: cebula, małosolne lub kuszone ogórki, papryka, cukinia, a nawet czosnek. Możemy się również wykazać inwencją twórczą, i warzywa zastąpić owocami. Znajomi, ucieszą się, że mają wybór. Będzie to również wspaniała alternatywa dla dzieci. Wspaniałym rozwiązaniem jest zaproszenie na naszego grilla również owoców morza: wspaniale smakują podpiekane nad żarem krewetki. Należy pamiętać, że przepisy na dania grillowe nie ograniczają się jedynie do mięs. Świetnymi dodatkami na ciepło są słodkie ziemniaki, marchewki, cukinie oraz szparagi. Przed przyjściem gości, możemy przygotować szybką sałatkę np. grecką, lub z pomidorów i kiszonych ogórków. Są one orzeźwiającym uzupełnieniem każdego grilla.

Podsumowanie

Te inspiracje na prosty grill, oznaczają również, że będzie on zdrowszy. Dzięki temu, że sami przygotowaliśmy nasze potrawy, mamy większą świadomość tego co jemy. Smak naszego zdrowego grilla dopełnią również przygotowane przez nas dipy i sosy, np. czosnkowy dip na bazie gęstego jogurtu naturalnego, z koperkiem. Smacznego!

Zostaw odpowiedź