Restauracja

Urządzenia chłodnicze w gastronomii

Przemysł chłodniczy oferuje mnóstwo rozwiązań z zakresu doboru urządzeń przechowujących żywność. Możemy wybierać spośród rozmaitych lad, regałów, szaf oraz witryn chłodniczych. Oferta jest naprawdę szeroka, a to, na co powinniśmy się zdecydować, zależy od charakteru naszej działalności. Wiadomo przecież, że inne urządzenia chłodzące wykorzystywane są w sklepie spożywczym, a inne w kawiarni czy cukierni. Jaki więc mamy wybór?

Najlepsze rozwiązania do twojego lokalu

RestauracjaIdąc do piekarni, kawiarni czy cukierni, zawsze pomiędzy nami a sprzedawcą, stoi spora oszklona lada, w której znajdują się soki, owoce, kanapki czy słodkie wypieki. Lada chłodnicza to podstawa w każdym tego typu biznesie. To jasne, że odpowiada ona za utrzymanie produktów we właściwej temperaturze i zachowanie świeżości, jednak musi ona również służyć klientowi. Właściwa ekspozycja, odpowiednie ułożenie towarów i oświetlenie umożliwiają konsumentowi wybranie określonych produktów i zachęcają wyglądem. Polskie firmy dostarczają najlepszej jakości lady oraz inne tego typu wyposażenia. Wystarczy się rozejrzeć, by szybko znaleźć przedsiębiorstwa, których dziedziną jest chłodnictwo przemysłowe Bydgoszcz, Warszawa czy Poznań to przykłady miast, w których nie brakuje tego typu usług. Zaopatrują one lokale realizujące wszelkie formy działalności, zarówno małe i sieciowe piekarnie, jak i wielkie markety spożywcze.

Kobieta w kuchniOprócz lad, często spotykamy się również z regałami chłodniczymi. O ile lady przeznaczone są do obsługi przez sprzedawcę, o tyle regały umożliwiają samoobsługę. Znajdują się w nich wszelkie produkty spożywcze, takie jak mleko, jogurt, ser czy wędliny. Z racji pionowej budowy, zajmuje mniej miejsca, niż lada. Jest pojemny, więc umożliwia uporządkowane wyłożenie całego towaru. W wielu sklepach znaleźć możemy również szafy chłodnicze przeznaczone do przechowywania zimnych napoi, witryny mroźnicze do mrożonek i lodów oraz wolnostojące wyspy chłodnicze. Specjalnie dla lokali gastronomicznych produkowane są stoły chłodnicze oraz sałatkowe. Tak wyposażona kawiarnia, cukiernia czy piekarnia będą oferowały świeże produkty najwyższej jakości oraz zapewnią znakomity wystrój wnętrza, zachęcający do skorzystania z usług. Warto pamiętać, że szafy chłodnicze nie są wyłącznie przeznaczone do napojów. W sklepach spożywczych służą również jako lodówka dla nabiału i mięsa, a w lokalach gastronomicznych przechowuje się w nich warzywa i owoce.

Jak widać, maszyny chłodnicze mają mnóstwo zastosowań i spełniają swoją rolę w każdej dziedzinie związanej z artykułami spożywczymi. Każdy rodzaj dostosowany jest do określonych warunków przestrzennych oraz produktów, które mają w nich spoczywać. Jest z czego wybierać, dlatego bez problemu wyposażymy nasz lokal w pożądane praktyczne urządzenia.

Dodaj komentarz