Niefunkcjonalna kuchnia to koszmar, z którym boryka się wiele pań, a nawet panów. Gdy jest to mała kuchnia, np. w bloku, utrudnienie jest jeszcze większe. Kiedy decydujemy się na remont, pragniemy, żeby tym razem nasze aranżacje kuchenne były na najwyższym poziomie. W końcu, zostaną z nami na lata. Jak to zrobić? A no tak.

Kuchnie o zaaranżowanym wnętrzu

Kuchnia powinna być miejscem przede wszystkim praktycznym i funkcjonalnym. Jest to pomieszczenie wbrew pozorom najczęściej używane, i najbardziej otwarte na odwiedzających. Projektanci mają dla nas wiele propozycji w swoich poradnikach i katalogach. Wśród nich każdy może znaleźć takie aranżacje kuchenne, które z radością widziałby w swoim mieszkaniu. Coraz częściej styliści pochylają się nad problemami „zwykłych ludzi”, mieszkających w bloku i tworzą aranżacje małej kuchni, które mają być inspiracją specjalnie dla nich. Znajdujemy tam nie tylko wskazówki na temat tego, jakie meble, style i dodatki są teraz w modzie. Zagadnienia poszerzają się również o triki dotyczące zagospodarowania i funkcjonalności przestrzeni użytkowej kuchni.

Na aranżacje wnętrz kuchnia stoi otworem. Jednak jest również bardzo wymagająca. Z tego względu, że spędzać w niej będziemy masę czasu, musi być ona dla nas jak najbardziej wygodna, a jednocześnie spełniać wszystkie standardy bezpieczeństwa. Tworząc jej projekt nie warto w pełni sugerować się panującymi trendami, a jedynie inspirować się nimi i modyfikować według własnych potrzeb. Liczy się przede wszystkim przemyślane działanie i staranne wykonanie.

Małe kuchnie, wielki projekt

Pytanie o to jak urządzić małą kuchnię, wcale nie musi być trudne. Wystarczy postępować według kilku podstawowych zasad, aby wystrój kuchni zwalał z nóg, a dostęp do poszczególnych obiektów był łatwy i przejrzysty. Mała kuchnia projekty posiada nieco bardziej złożone. Musimy bardziej starać się o dokładny dobór elementów tworzących aranżację. Skupić się powinniśmy przede wszystkim na jej funkcjonalności: odpowiednio rozmieszczone szafki mogą w znaczny sposób zaważyć np. na wizerunku pomieszczenia.

Najlepiej nie ustawiać ich pod sam sufit, i na wszystkich ścianach, gdyż optycznie zmniejszą pomieszczenie. Wybierajmy jasne meble oraz te, posiadające przeszklone czy połyskliwe fronty. Chodzi w tym przypadku o to, aby powierzchnia odbijała jak najwięcej światła, optycznie powiększając kuchnię. Dla lepszego efektu, do jasnych frontów dobierzmy duże, płaskie i ciemne elementy- nadadzą one głębi. Na podłodze świetnie sprawdzi się jasne drewno- ociepli ono wnętrze. Unikać za to należy gęstych wzorów, gdyż przytłaczają już i tak małą powierzchnię.

Dla małych kuchni wskazane są wszelkiego rodzaju schowki, jak np. wysuwane półki cargo, ukryte we wnękach mebli, a także organizery, wieszaki i kosze, pomagające zachować porządek w szafkach i poza nimi, a także wysuwane blaty, tworzące dodatkowe miejsce pracy- niewskazane są „zagracone” blaty. Liczy się praktyczne zagospodarowanie każdej powierzchni. Wspaniałym rozwiązaniem są przesuwne i żaluzjowe drzwiczki- w zauważalny sposób ułatwią one dostęp do wnętrza szafki. Jeżeli mamy możliwość, w naszej kuchni możemy zaaranżować „mini jadalnię”, montując na hakach składany stolik. Towarzyszyć mu będą również krzesła złożone w podobny sposób. Alternatywą dla podwieszanego blatu jest przerobienie parapetu w taki sposób, żeby mógł służyć również, jako kontuar do spożywania posiłków.

Czasami jednak, mała kuchnia oznacza spore „cięcia”. Bywa, że aby zaoszczędzić miejsce musimy zrezygnować z dużego zlewu dwukomorowego na rzecz mniejszego (warto jednak wybrać dość głęboki, ułatwiający zmywanie dużych przedmiotów), czy zastąpić płytę z czterema palnikami, dwoma. Nie ma się jednak co załamywać- możemy zamiast tego, zaopatrzyć się w piętrowy parowar, dbając przy okazji o nasze zdrowie.

Bardzo ważne jest też to, aby nasze miejsce pracy było jak najlepiej rozplanowane, a nasze działania szybkie. Nazywa się to „trójkątem roboczym”, na który składa się lodówka, kuchenka i zlew. Na koniec najważniejsza zasada: na meblach i wyposażeniu kuchni nie należy oszczędzać. Produkty nieokreślonych firm (tzw. „no name’y”), mogą często się psuć, co wiąże się z dodatkowymi kosztami.

Podsumowanie

Aranżacje kuchni mogą być sporym wyzwaniem. Zwłaszcza dla osób nie posiadających wprawy w swym działaniu, lub kiedy musimy stawić czoła małej powierzchni. Jednak każda przeszkoda jest do pokonania, albo chociaż do obejścia. Warto w tym momencie spróbować swoich sił w starciu z małą kuchnią.

Zostaw odpowiedź